Småbruket på Heia og det som skjer der.

Småbruket etter at høner og kalkuner ble borte.

Denne sida blir mest fra 2019 og utover. Tida før ligger på andre sider.

Småbruket er kun en hobby, men målet er at det skal være 100% fritt for sprøytemidler og et koselig sted for både mennesker, dyr og bestøvende insekter.

26. april sådde vi blomstereng der vi før hadde høy. Bortenfor der står det noen bikuber, så her håper jeg biene kan kose seg utover sommeren.

29. april - første låvesvale er tilbake, plommetrær, kirsebær, fersken og tulipaner blomstrer og druene står med nye skudd og små drueklaseanlegg.

I tunneldrivhuset spirer sukkererter, spinat og salat. Physalis og chili er planta ut og flere småplanter er klare for utplanting. Langtidsvarselet sier sol og varme, så jeg tar sjansen.

Tunneldrivhuset før alt er fullt av planter. Her blir det nok mye utover sommeren.

Den lokale hagetransen Albert(ine) passer på plommetrærne.

Leieboerne her holder myggen borte.

Første potetplantene kom opp 29. april.

Ferskentrærne blomstrer.

Det er 4-5 familier av disse søte små på gården. Her en av guttene.

Campingliv.

De to dyra på gården.

Rusket var 7 år midt i desember 2018. Han er med på alt på gården.

Det ser ut som det kan bli mye druer dette året. Dette er bare en av mange klaser.

Åpent for låvesvaler, stengt for katter.

Utsikt fra låvebrua.

Så ble det noen frostnetter fra begynnelsen av mai, dessverre. I drivhusene ble det satt inn både gassovn, parafinovn, fakkelbokser og kubbelys. Physalisen er den som tåler minst, så den fikk også ekstra plastbøtter over seg. Drivhus i drivhuset. Så får vi bare håpe alt klarer seg. Potetene fikk fiberduktelt.

Jeg prøvde først pilekvister, men frosten tok dem. Da ble det selje rundt dammen. 

Her skal det bli blomstereng helt bort til den svarte streken.

Uvær på vei, men gården ligger slik at det ofte stopper 3-400 meter fra oss. Det regna både i Moss og videre mot Rygge, men kom ikke noe hos meg.

Mørke skyer på vei igjen. Ca klokka 18.15 (4. mai) datt det endelig ned hos oss, som en skikkelig haglskur. Første plenklipp er gjort unna og mye blomstereng er sådd, så dette gjorde bare godt.

Frosten tok noen få drueskudd, men det aller meste klarte seg. Epletrærne hadde ikke kommet helt i blomst. Plommetrærne blomstra, så de får vi se på utover. I drivhusene klarte over 90% seg. Potetene hadde så vidt kommet opp, men frøs ned. Vi får se hvordan det går.

Blomsterflue på epleblomst.

Solcellefontene

Regnskyer over Heia.

Litt pynt i drivhuset. Potta er kjøpt i Sverige. Perfekt til blomstene.

Ekte, fargerik naturkunst. Noen tulipaner ser ut som de er malt med fine penselsstrøk. Naturen er flink med farger.

Regnværsdag: Lage ingefærdrikk. Skrelle og dele ingefæren i skiver. Ha på 3-4 liter vann og koke en time. Ta ut ingefæren og rør inn 2-3 dl honning og safta fra sitron og lime. Ha alt på varme flasker. Holder seg inntil to uker i kjøleskapet. Ingefæren er best om høsten. Da kan du kjøpe mye, kjøre den i juicemaskin, fryse den i isbitformer og ta opp, koke og blande inn resten når du vil lage en rask drikk. Kan også bruke bare en isbit i kokende vann. Nydelig som te.