Ekorn

En side om nesten tamme ekorn.


For noen år siden begynte noen ekorn å stikke innom fuglebrettet morgen og kveld. Der fant de mye av den maten de pleier å spise ute i naturen, men den var enklere å få tak i, og så ble lageret hele tiden fyllt opp...

I naturen lever ekornet av nøtter, frø, skudd fra diverse trær, egg og fugleunger, sopp og bær. Til og med den giftige fluesoppen er mat for ekornet. Giften i soppen blir laget om til ufarlige stoffer i ekornmagen.

Ekornet veier ca 300 gram som voksen og er kjønnsmoden når det er ett år gammelt. Det kan få to kull i løpet av en sommer, med 3-6 unger pr kull. Drektighetstid ca 40 dager. Ungene åpner øynene etter tre uker og er avvendt etter to måneder. Ekornet bygger rede eller bol i grantrær, fuglekasser eller de kan overta gamle skjærereder. De har gjerne flere bol. Føler de seg truet, tar ungene i nakkeskinnet og flytter dem til et nytt sted.

Et ekorn kan bli 10-12 år, men i vill tilstand blir de sjelden over 5-7 år. Pelsen er i forskjellige varianter av rødt om sommeren, mens vinterpelsen for det meste er grå. Noen av mine ekorngjester er grå med røde labber og rødbrunt ansikt, mens den ene hannen er helt grå om vinteren og har nesten kobberfarget sommerpels. Magen er alltid hvit.


I begynnelsen var ekorna veldig redde for mennesker, så det var så vidt de våga å komme på fuglebrettet og ta en brødbit eller noen solsikkefrø. Jeg kjøpte inn noen nøtter og mandler, satte dem i en skål i vinduskarmen og åpna vinduet. Det tok ikke så lang tid før hannen var så tam at han hoppa rundt på sofaen. Han begynte å ta med seg mat fra fuglebrettet og sette seg inne og spise hvis været var for dårlig ute. En stund etter at han hadde begynt å komme helt inn i stua, kom det også ei jente på besøk. Hun var den første jeg fikk lov til å klappe, mens gutten gjerne kunne springe rundt oppå meg når jeg satt på sofaen, bare jeg ikke prøvde å ta på ryggen hans. Jenta var veldig søt og mye mer feminin og "jålete" enn gutten.